söndag, juli 22, 2012

Kommentar: Även danskarna överger S

Danmark följer Norge i opinionsvinden, att döma av julimätningen från YouGov - den liberala oppositionen går rejält fram, socialdemokraterna backar. Det har inte gått ens ett år efter det senaste folketingsvalet, men redan har statsminister Helle Thorning hunnit bli en av landets minst populära politiker (nr 21). Det tycks som om den dyra klädsmaken inte har hjälpt.

Hennes socialdemokratiska parti har fallit från 25 procent i valet till 16 procent, medan det tidigare regeringsledande Venstre inte bara är Danmarks klart största parti utan också dubbelt så stort som S, en uppgång från 27 procent i valet till nu nästan 34 procent. Eftersom även vänsterkoalitionens socialistparti rasar under regeringsansvaret - som i Norge - med en halvering, skulle ett val idag ge en klar blå majoritet (57-42), en närmast sensationell omsvängning från de rödas övertag på en halv procentenhet för tio månader sedan.

http://www.yougov.dk/nyhed/politisk-barometer-juli-2012/

Man påminner sig att i Finland fick S bara 19 procent i det senaste riksdagsvalet (2011) och förlorade sedan presidentposten till det största partiet, moderaterna. Nog håller den nordiska kartan på att ritas om.