fredag, juni 29, 2012

Kommentar: USA firar och splittras

Det var festligt, folkligt och fullsatt på den amerikanska ambassadens tidiga 4th of July-firande i torsdags. Redan i entrén på residenset på Nobelgatan mötte årets tema - Chicago - i form av ett högljutt jazzband med ös som gjorde rättvisa åt de toner som förknippas med presidentens hemstad.
För den som gästat residenset sedan Franklin Forsbergs dagar på 80-talet är det alltid en högtid att hedra den stolta nationen, och i år var ambassadör Mark Brzezinskis popcorn ovanligt välsmakande.

Att samma dag HD:s ovissa utslag i frågan om Obamacares förenlighet med konstitutionen (5-4) illustrerar hur splittrande sjukvårdsreformen fungerar understryker bara att kampen inför valet i november blir spännande, med opinionssiffror som visar att det inte längre hänger på procenten på riksplanet utan på spurten i bara några få delstater, swing states, när sommarens konvent väl är avklarade.

En president som med bara en rösts marginal i HD undviker att få sin politik olagligförklarad har inget starkt mandat. Vilket understryks av Gallups mätning av allmänhetens inställning till HD:s utslag: 46 procent för, 46 procent mot. Så har tepartisterna fått ny energi att mobilisera.