måndag, maj 14, 2012

Konferens: Fokus på Ryssland (Tallinn)

TALLINN. Årets Lennart Meri-konferens, uppkallad till minnet av Estlands förste president efter befrielsen, höll som vanligt högsta klass för femte året, under rubriken "The Future of Democratic Capitalism". När det gäller kvaliteten på anföranden och inlägg är denna säkerhetspolitiska samling i nivå med Davos-mötena, med skillnaden att det begränsade antalet deltagare gör stämningen mer intim, för att inte säga familjär.

Till detta bidrar inbjudaren, Estlands president Ilves, som tack vare sin öppenhet och raka budskap framstår som en av Europas ledande statsmän. Visst är konferensen informell och drivs under Chatham House-regler - det som sägs får inte citeras med angivande av källa - men Ilves djärvhet och klara tanke skulle säkerligen inte uppskattas om den återgavs i klartext i huvudstäderna.

Om man samlar experter på världens större konflikter för att diskutera i dagarna tre skapar det lätt en dyster stämning. Provkartan på pågående elände saknar inte akuta krishärdar: Afghanistan, Syrien, den postarabiska "våren", Grekland och eurokollapsen, Irans kärnvapen, USA:s försvagning, Natos underfinansiering - listan saknar slut. Men fokus i Tallinn låg av lätt insedda skäl på Rysslands utveckling efter Putins tillträde; för närområdet och Europas framtid är den ryska upprustningen och de demokratiska bakslagen väl så viktiga som Libyens oljeutvinning.

En tre timmars sittning en afton med företrädare för den ryska oppositionen hölls visserligen i en närmast galghumoristisk stämning, men gav ingen anledning till optimism över utsikterna för en ordnad demokratisering under Putins kvarvarande tid vid makten. Därtill är Kremls grepp över opinionen ännu alltför starkt, även om de senaste valfusken och den tilltagande korruptionen fått bredare lager medborgare att efterfråga förändring. Att hierarken själv skulle ta sina miljarder och dra är fromma förhoppningar.

Gladare var minerna i hamnen när Carl Bildt och svenska diplomater kunde ta del av det svenska örlogsbesöket inom ramen för ännu en Nato-operation, låt vara denna gång endast minröjning. Att Sverige vid frihetens östgräns försvaras av Nato-landet Estland, med air policing och Cyber centre på plats, känns tryggt. Estland är ett litet land, men en stor nation värd all beundran.

Mer info här:
http://lmc.icds.ee/index.php?option=com_content&task=view&id=66&Itemid=145