måndag, april 02, 2012

Kommentar: Redan rödgrön vapenröra

Söndagens Agenda i SVT var sevärd för flera inslag. Dels höll Filippa Reinfeldt ställningarna när det gäller vårdreformerna i Stockholm, som är bättre än det rykte vänsterförtalet gett dem. Dels ställde riksdagskollegan Hans Wallmark de rätta frågorna till miljöpartiets Peter Eriksson om vapenexporten - kommer de gröna att medverka till sådan i en eventuell rödgrön regering?

Att en gemensam linje inte existerar framgick redan i lördagens Ekointervju med Urban Ahlin (s), vilket inte är så konstigt eftersom det var en socialdemokratisk regering som skapade det ursprungliga samarbetet med Saudiarabien 2005. Men oenigheten illustrerar socialdemokratins dilemma: vilka vill man regera tillsammans med, i händelse av valseger om två år?

Den frågan kommer att förfölja Stefan Löfven till dess besked ges. Goda råd saknas inte; i Agenda deklarerade Göran Persson vad många i partiets periferi känner: "Jag har aldrig förstått varför man ska inleda ett sådant samarbete överhuvudtaget före ett val." Där fick Mona Sahlin igen.

http://svtplay.se/v/2760572/agenda/del_12_av_20