söndag, mars 04, 2012

Tal: Ryssland i fokus för försvarspolitiken (Boden)

Boden framstod inte direkt i sin forna militära glans. Hotell Bodensias matsal gapade tom där det förr brukade festas under repmötena. Men intresset för försvars- och säkerhetspolitiken var det inget fel på när Allmänna försvarsföreningen i Norrbotten i torsdags samlades till vintermöte.
Även för den som är hyggligt briefad om läget i Afghanistan och Libyen var det givande att ta del av vittnesbörden från två representanter för den svenska försvarsmakten när den är som bäst; överste Fredrik Bergman berättade om flyguppdraget i Libyen som han chefade för i en andra omgång, medan överste Torbjörn Larsson analyserade läget i Afghanistan där han återkommer som chef för det svenska PRT andra halvåret.

De internationella insatserna är givetvis viktiga för vår försvarsförmåga och har politisk betydelse genom närmandet till Nato. Men Sverige försvaras bäst i Baltikum och närområdet, och det är där fokus bör ligga också i den svenska försvarsdebatten, vilket var mitt bidrag till en livlig diskussion för kvällen. Inte minst i ljuset av den eskalerade ryska upprustningen framåt 2020, som är ett av den återvalde presidenten Putins huvudnummer. Imperiet ska återupprättas, vilket rimligen påverkar också den svenska analysen av vår säkerhetspolitiska framtid.

Läs en av Sveriges främsta Rysslandsexperter, Jan Leijonhielm:
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/korruption-frater-sonder-ryssland_6896597.svd