lördag, mars 17, 2012

Petition för Magnitskij (Riksdagen)

59 riksdagsledamöter från sju partier har undertecknat ett brev till regeringen om insatser för att EU ska utfärda sanktioner mot de 60 ansvariga för mordet på den ryske advokaten Sergej Magnitskij 2009.

Petitionen är ett resultat av ett seminarium i ärendet i riksdagen för några veckor sedan. Motsvarande initiativ har tagits i den amerikanska kongressen, där lagstiftning pågår. Förra veckan antog det brittiska underhuset en liknande deklaration, stödd av tre f d utrikesministrar (Miliband, Straw, Rifkind), liksom tidigare det holländska. Frågan är också aktuell i Europaparlamentet och Europarådet.
Här brevet till regeringen:

Sergej Magnitskij var en av Rysslands ledande affärsjurister fram till sin död 2009, 37 år gammal. Då mördades han under en fängelsevistelse på grund av sitt försvar för lag och rätt i processen mot funktionärer som stulit företag tillhöriga det utländska investmentbolaget Hermitage. Ingen uppsatt ansvarig har ännu straffats. Tvärtom har den ryska staten nyligen vidtagit den ovanliga åtgärden att åtala Magnitskij postumt, en praktik som inte tillämpats på 500 år.

Den ryska mörkläggningen av denna grova rättskränkning sker dessbättre inte i tysthet. Fallet behandlas nu i den amerikanska senaten på initiativ av den demokratiske senatorn Ben Cardin. I Europarådet, EU-parlamentet och en rad nationella parlament väcks förslag i syfte att införa sanktioner mot gärningsmännen.

Undertecknade, ledamöter av riksdagen, vill på detta sätt uppmana regeringen att fortsatt uppmärksamma fallet Sergej Magnitskij – som tidigare skett till exempel vid möten i Europarådets ministerkommitté – även i bilaterala kontakter med Ryssland, och på EU-nivå, i syfte att forma en gemensam linje bland EU:s medlemsstater i frågan om sanktioner mot gärningsmännen.

Lag och rätt i Ryssland – och slutlig rättvisa för Sergej Magnitskij – är en fråga som angår hela kretsen av medlemmar i Europarådet och WTO där Ryssland ingår. Utgången av fallet avgör landets ställning som rättsstat.
Även i Ryssland har aktionen väckt uppmärksamhet, med artiklar i ett 30-tal tidningar. Sveriges Radios ryska sändningar gjorde ett inslag:
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2103&artikel=5014219

Liksom den franska radions ryska sändningar:
http://www.russian.rfi.fr/rossiya/20120312-met-iokhanson-o-dele-sergeya-magnitskogo-o-reaktsii-shvetsii-na-pobedu-vladimira-pu