söndag, mars 25, 2012

Debatt: Yttrandefriheten måste värnas (Gräv)

Årets Grävkonferens samlade rekordpublik av journalister på högskolan i Malmö. En lunchdebatt i Publicistklubbens regi om hoten mot yttrandefriheten där jag deltog i panelen tillsammans med bl a justitieutskottets ordförande Morgan Johansson (s) speglade dels komplexiteten i flera av de frågor som just nu står på agendan (NYGL, fotoförbud, meddelarfrihet), dels en bred enighet om att ändringar kräver bred enighet.

Eftersom jag inte representerade regeringen fick jag möjlighet att redovisa mina egna invändningar både mot tanken på en ny grundlag och ett fotoförbud. Samtidigt kunde jag förklara de goda avsikterna bakom regeringsdirektiven och att alliansen slår vakt om grundpelarna - meddelarfrihet, ensamansvar, offentlighetsprincipen, osv. Det är nya problem orsakade av missbruk av Internetfriheten som driver fram förslag till nya regleringar.

Kort referat här:
http://www.journalisten.se/nyheter/lunchdebatten-overens-om-att-fotoforbudslagen-traffar-brett

Grattis också till tidigare SvD-kollegan Mikael Holmström som prisbelönades med Guldspaden för sin epokgörande studie "Den dolda alliansen", om Sveriges hemliga samarbete med Nato. För detta fick han redan förra året Svensk Tidskrifts skribentstipendium.