fredag, februari 24, 2012

Uttalande: Svensk Tidskrift i ny regi

Som styrelseordförande i Svensk Tidskrift och mångårig medarbetare har jag kunnat glädjas åt de senaste årens framgångar och därför letat en ny ägare som kan ta över utvecklingen efter 100-årsjubileet i höstas. Därav dagens utsända meddelande:

Svensk Tidskrift, Sveriges äldsta politiska veckomagasin, har fått ny ägare. Det är tidningens webredaktör Anders Ydstedt, vars företag Scantech Strategy Advisors har förvärvat tidskriften som i höstas firade sitt 100-årsjubileum.

- Vi är glada att få möjlighet att trygga framtiden för ett idépolitiskt forum som Svensk Tidskrift. Vi har följt Svensk Tidskifts utveckling till en modern nättidning som ligger i centrum för liberalkonservativ debatt. I en tid när partipolitikens fokus inriktas på det dagsaktuella spelet om opinionen behövs den fria, långsiktiga och ideologiska debatten mer än någonsin, säger Anders Ydstedt.
- Det är i det långsiktiga tänkandet kring utvecklingsfrågorna som slaget om framtiden vinns. För detta krävs plattformar av Svensk Tidskrifts typ, virtuella tankesmedjor där de fria och frihetliga formuleringarna trivs, säger Mats Johansson, avgående styrelseordförande i Svensk Tidskrift.

Som chefredaktör fortsätter Maria Eriksson. Tidskriften publiceras varje fredag på nätet: svensktidskrift.se. I januari 2012 uppgick antalet unika läsare till c:a 11 000. Under 2011 noterades över tre miljoner klick på sidan.

Svensk Tidskrift grundades 1911 av nationalekonomerna Eli Heckscher och Gösta Bagge som en obunden liberalkonservativ röst i samhällsdebatten. Mer om dess historia finns i skriften "Texter i tiden" och på hemsidan svensktidskrift.se. Där finns också hundra års textarkiv i digitaliserad form.