torsdag, februari 02, 2012

Seminarium: Ryssland - brott och straff (Frivärld)

Inför presidentvalet i Ryssland uppmärksammar Frivärld en ovanligt grov rättskränkning i ett mäktigt land nära oss. Den 22 februari besöker William Browder tankesmedjan Frivärld för att under ett kvällsseminarium berätta om fallet Sergej Magnitsky.

Mejla mig för inbjudan!
mats.johansson@riksdagen.se

William Browder är medgrundare till Hermitage Capital Management som var ett av de främsta utländska investmentbolagen i Ryssland. Mellan 1998 och 2000 uppmärksammade Hermitage flera fall av allvarlig korruption inom Gazprom. 2006 svartlistades Browder av den ryska regeringen och blev klassad som ett hot mot den nationella säkerheten.

Sergej Magnitsky
var ledande affärsjurist i Ryssland. 2009 mördades han på grund av sitt försvar för lag och rätt i processen mot funktionärer som stulit företag tillhöriga Hermitage. Ingen ansvarig har ännu straffats. Tvärtom har den ryska staten nu vidtagit den ovanliga åtgärden att åtala Magnitsky efter hans död. Fallet Magnitsky behandlas nu i den amerikanska senaten, Europarådet, EU och flera nationella parlament i syfte att införa sanktioner mot gärningsmännen.