tisdag, januari 24, 2012

Seminarium: Fallet Magnitskij (Europarådet)

Våren har inte hunnit till Strasbourg ännu. Tvärtom drog en iskyla genom Europarådet när dess parlament i måndags försökte få till stånd extra debatter om läget i Ryssland och Ungern men stoppades av brist på två tredjedels majoritet efter voteringar. Det var en seger för de krafter till höger och vänster som inte vill ha skarpa granskningar av enskilda länder utan föredrar mer urvattnade deklarationer utan värde. Därmed har Europarådet än en gång visat sin kraftlöshet.

Se en analys av rådet av Göran Lindblad för tankesmedjan Frivärld:
http://www.frivarld.se/publikationer-3244228

Desto större intryck gjorde William Browder, chef för Hermitage Capital, som under flera framträdanden berättade historien om hur funktionärer i den ryska staten 2009 mördade hans advokat Sergej Magnitskij. Orsaken var att dessa makthavare hade stulit företag av Hermitage och inte ville få sin medverkan granskad i den process som följde. Än idag har ingen av de ledande och deras beskyddare straffats. Tvärtom har åtal nu väckts mot den döde Magnitskij (!) och för någon dag sedan bytte staten ut den advokat som företräder honom mot en egen.

Browder ägnar nu sitt liv åt att försöka få de skyldiga funktionärerna svartlistade runtom i världen, så att de inte ska få någon glädje av sina nyvunna miljardrikedomar. Frågan om sanktioner behandlas i den amerikanska senaten, EU-parlamentet och en rad nationella parlament i syfte att skapa sådan medvetenhet om brotten mot lag och rätt i Putins Ryssland att sanktionerna sprids över den civiliserade världen.

Det är glädjande att tillsammans med riksdagskollegerna Olle Thorell (s) och Kerstin Lundgren (c) i utrikesutskottet och riksdagens MR-grupp kunna välkomna William Browder till Stockholm om en månad för att sprida budskapet även i vårt land. Mordet på Magnitskij får inte passera i tystnad. Att den svenska regeringen tagit upp fallet i ministerrådet är glädjande.

All information här:
http://lawandorderinrussia.org/2011/hermitage-capital-publishes-explosive-75-page-report-showing-how-sergei-magnitsky-was-murdered-in-russian-custody-and-the-subsequent-government-cover-up/