fredag, oktober 07, 2011

Tal: Mediefriheten i Europa (Europarådet)

STRASBOURG. Veckans session i Europarådets parlamentariska församling bjöd som vanligt på högst blandad meny; från perifera rapporter långt från kärnan i verksamheten - politiska fri- och rättigheter - till något så värdefullt som en manifestation för det fria ordet med anledning av att det gått fem år sedan den ryska journalisten Anna Politkovskaja mördades i Moskva, i ett politiskt beställningsmord.

Vid detta möte, ordnat av MR-kommissionären Thomas Hammarberg, talade jag som rådets Standing Rapporteur on Media Freedom om det kommande arbetet för att stärka mediefriheten i Europa:

- om ett år en rapport om läget, som förhoppningsvis kan bli årligen återkommande,
- en sajt på nätet som med daglig uppdatering samlar information från de många yttrandefrihetsorganisationer som gör fältjobbet, samt
- en institutionalisering av Politkovskaja-arrangemanget som årlig konferens under en session med samtliga över 600 parlamentariker inbjudna.

Om det går att åstadkomma återstår att se; motkrafterna bland 47 medlemsstater kan visa sig starkare än den vilja som några av oss har att prioritera denna del av rådets vildvuxna arbete.