fredag, september 02, 2011

Tal: Frivärld nytt utrikes forum (riksdagen)

Säsongen startar så sakteliga. Onsdagens riksdagsbesök av ett tjugotal skribenter i Svenska Nyhetsbyråns skrivarskola blev riktigt lyckad, inte minst tack vare de skrivande riksdagskollegerna Maria Abrahamsson, Hans Wallmark och Cecilia Brinck som medverkade i den panel i vilken vi diskuterade perspektivförskjutningar i steget från redaktör till politiker.

För egen del kunde jag efter fem år på Helgeandsholmen sammanfatta med det att steget från läktaren som kommentator till "golvet" i politikfabriken kanske inte var så långt som många föreställer sig. Visst ställer regeringsinnehavet krav på disciplin utefter löpande bandet, särskilt i en så hierarkisk organisation som ett parti, men så är det också i tidningsfabriken. Poängen är att vi utskällda "knapptryckare" kan utveckla en egen agenda vid sidan av riksdagsplattformen och därigenom göra fortsatt nytta som fria opinionsbildare.

Inför en vetgirig grupp passade jag på att presentera den nya tankesmedjan Frivärld som jag grundade 9 maj och som nu har inlett höstens verksamhet i samband med det baltiska frihetsfirandet. Det var också temat för torsdagens framträdande hos högerpressens förenings höstmöte i Stockholm. Att döma av mottagandet har initiativet fallit i god jord; många opinionsbildare är engerade i vad som händer i stora världen.

Men visst går vi in i en spännande riksdagshöst med nya partiledare och statsråd snart på plats!