torsdag, augusti 18, 2011

Tal: The Freedom Ideas and Values (JHS)

Torsdagens föreläsning för ett 20-tal studenter vid Hjalmarson-stiftelsens internationella Summer Camp utanför Uppsala var en lärorik utmaning. Att göra filosofiska abstraktioner meningsfulla för unga politiker från Balkan är inte alldeles enkelt med tanke på publikens högst varierande bakgrunder. Det som förenar dessa freedom fighters från Serbien, Kroatien, Makedonien och Albanien är dock passionen för politik som kan göra deras hemländer friare och därmed säkrare också för omgivningen, efter krigsårens folkmord och förtryck.

Klassiker som Isaiah Berlin, Milton Friedman, Friedrich Hayek och Karl Popper kom till användning igen, något dammiga i bokhyllorna från Timbro-tiden. Diskussionen var livlig kring frågor som vilken är den frihetliga skattesatsen, om det behövs några inskränkningar i yttrandefriheten och varför public service bör finnas kvar. Om detta fanns olika meningar - som sig bör på ett frihetligt seminarium.

Hjalmarson-stiftelsen gör som flera andra partinära stiftelser ett jättejobb med att bygga nätverk i frihetens och demokratins tjänst över hela världen, oss alla till gagn.