lördag, maj 14, 2011

Artikel: Vi ses den 15 augusti (Forum)


MUF Stockholm (3 000 medlemmar) har en pigg tidning som intresserar sig för utrikespolitik, bland annat läget i Ryssland och Baltikum, om vilket jag skriver i det senaste numret:

Den 13 januari 1991 rullade sovjetiska stridsvagnar in i Litauens huvudstad Vilnius. Uppdraget var att stoppa de baltiska frihetssträvandena och förhindra demokratins utbredning i östra Europa. 14 demonstranter dödades av sovjettrupperna. Dagen efter var vi 6 000 som samlades till möte på Norrmalmstorg för att protestera.

Det skedde i Måndagsrörelsens regi, en aktionsgrupp bildad av fyra borgerliga politiker med Gunnar Hökmark i spetsen. Det blev sammanlagt 79 måndagsmöten på den baltiska frihetens torg åren 1990-91 innan självständigheten för Estland, Lettland och Litauen var tryggad. 1989 hade Berlinmuren fallit, symbolen för kommunismens förtryck mitt i Europa. Snart fanns inte Sovjetunionen mer.
Det ska vi fira under 2011, kommunismens fall och 20-årsminnet av Baltikums befrielse. Hundratals miljoner européer som levde i diktatur och planekonomi i öst har efter två decennier i demokrati och marknadsekonomi inom EU tagit steget in i välstånd och frihet.
Men Ryssland finns kvar, ett revanschsuget imperium med resurser och vilja att nå sin forna militära makt. Det visade man 2008 genom invasionen i grannlandet Georgien. Det visar man nu genom satsningar på upprustning.
Under Putins regim har korruptionen bestått och laglösheten tilltagit, trots deklarationer om motsatsen. Staten förmår inte skydda journalister och rättighetsaktivister, när dessa utsätts för övergrepp. Flera hundra har dödats i tjänsten, bland dem Anna Politkovskaja och Natalia Estemirova. Oppositionella affärsmän som förre oljebolagschefen Michail Chodorkovskij har fängslats efter skenrättegångar. Medier tystas efter uppköp. Den politiska friheten inskränks för alla konkurrenter om makten.
Om detta skriver jag i en bok kallad ”Det nya kalla kriget. Vart går Ryssland?” (Timbro 2008):
”Den nya nomenklaturan arbetar med en effektiv kombination av nationalism, personkult och det våld som apparaten kan utöva för egna syften… Något annat var väl inte att vänta av en regim vars ledarskikt enligt en studie från ryska vetenskapsakademin under Putins första period till en fjärdedel bestod av män med bakgrund i säkerhetstjänsterna, ”siloviki” (maktmän). Det är en siffra som stigit till 40 procent, om man inkluderar polis och militär.
Restaurationsprocessen har pågått med starkt stöd från den del av befolkningen som är mer intresserad av vad Ikea har att erbjuda än fynd av massgravar i Tjetjenien eller en aids-epidemi som nu enligt siffror från UNaids tros omfatta en miljon hiv-smittade. Att Ryssland ligger i topp i Europadomstolen i Strasbourg i antalet fall av brott mot mänskliga rättigheter bekymrar sannolikt få av de Putin-röstande. Och vad georgier eller estländare kan tycka om imperiets återupprättelse är för dem än mer ointressant.”
Men hoppet om en liberalisering av Ryssland ska ändå inte överges, även om tecknen är få och förutsättningarna dåliga. Vem trodde att Sovjetunionen skulle försvinna ur historien på bara några år? Vem förutsåg att Mubaraks ”stabila” Egypten kunde förändras på en vecka? Ur den spirande medelklassens växande missnöje och de olika makteliternas egenintressen kan komma en ny förändringsvåg också i det till synes oföränderliga tsarriket.
Det förutsätter dock att det skapas ett seriöst politiskt alternativ inför de kommande valen till duman i november och presidentposten nästa vår. Politiker som Boris Nemtsov, Michail Kasjanov och Vladimir Rysjkov måste samla en alltför länge splittrad opposition. Annars förblir allt vid det gamla i ett Ryssland som blickar bakåt istället för in i en framtid som god granne.
Det senare kan vi hoppas på, det förra förbereda oss mot. Vi gör det tillsammans med goda grannar i Baltikum som också har anledning att förbereda sig för sämre tider i en oviss framtid. Därför är det dags för måndagsmöte igen, innan sommaren övergår i höst.
Vi ses på Norrmalmstorg, måndagen den 15 augusti klockan tolv.