fredag, februari 04, 2011

Uttalande: Mediefriheten hotas i Kairo

Egypten sällar sig till raden av skräckscener för fria medier, vilket jag uppmärksammar i ett uttalande idag:

- Det fria ordets representanter utgör alltid en måltavla för diktatorer. Det är ingen tillfällighet att attacker riktas mot journalister under upproret mot president Mubarak i Egypten. Lika fullt är det oacceptabelt. Sveriges Televisions utsände Bert Sundström har en rad utländska reporterkollegor som hotats, skadats och försvunnit under de senaste dagarnas rapportering. Deras enda skydd är ofta bara en internationell opinion som uppmärksammar deras fall.
Det säger Europarådets ombud för mediefrihet, riksdagsledamoten Mats Johansson (m). Under torsdagen diskuterade han mediesituationen i Kairo med både statsminister Fredrik Reinfeldt och utrikesminister Carl Bildt, som båda löpande följer utvecklingen.
Ungefär hundra journalister dödas varje år i sitt arbete, inte bara i diktaturer. Våldet drabbar även svenskar på uppdrag, som tidigare mördade reportrarna Arne Lemberg och Karl Bergman (Uganda 1979), samt fotografen Martin Adler (Somalia 2006). Försöken att strypa nyhetsflödet via Internet blir allt vanligare.
- Desto viktigare att skyddet för yttrandefriheten stärks genom uppföljning av internationella konventioner och ökat bistånd till utsatta rapportörer och områden. Den frågan har jag idag talat med biståndsminister Gunilla Carlsson om, med anledning av regeringens strategi för stöd till demokratiutveckling. I en alltmer global värld angår det fria ordet i länder som Egypten också oss.