lördag, november 20, 2010

Seminarium: Martin Borgs prisbelönt (Bohmanfonden)

Det var fullsatt i Kreabs källare i tisdags, när Johan Hakelius och Martin Borgs underhöll över 100 deltagare vid Gösta Bohmanfondens årliga möte med sina respektive konster. Tillsammans med Beatrice Ask förrättade jag prisutdelning till Martin Borgs, för som det heter i statuterna, ”den som gjort särskilda insatser i den liberala och konservativa idédebatten i Gösta Bohmans anda, med tonvikt på frågor som rör demokrati, rättsstat och marknadsekonomi.”

Det var sjätte gången sedan starten 2003, tidigare pristagare är Nils Karlson, Gunnar Strömmer, Maciej Zaremba, Sofia Nerbrand och Dick Kling (se hemsidan Bohmanfonden.se). Prissumman är 25 000 kronor och motiveringen för valet av årets pristagare lyder så här: ”För hans dramaturgiska förmåga att omsätta idéer och värderingar i rörliga bilder och för att som en av alltför få kulturskapare utanför den socialistiska världen med sin konst kunna bilda opinion för individens frihet.”

För den som inte känner Martin är han filmare och författare, tidigare PR-konsult, medietränare, lobbyist, med mera. Många av oss kommer ihåg Martin från kampanjen till stöd för en fri reklamradio, prisad som "Årets lobbyist" av branschtidningen Resumé 1997.

Idag driver Martin produktionsbolaget Devell/Borgs AB, vars film "Överdos" baserad på boken "En perfekt storm" av Johan Norberg tidigare i år har visats i USA. Han har också gjort reportagefilmen "1200 miljarder", "Almedalen från insidan" - en skildring av politikerveckan på Gotland och kortfilmen "Folkkapitalism". Bland bokutgivningen kan nämnas "Medietränad", "Propaganda" och "Politikens entreprenörer".

Mer om Bohman-kvällen finns att läsa här:
http://www.svensktidskrift.se/?p=17137