måndag, november 29, 2010

Kommentar: Grattis Gertten!

Från USA meddelas att fruktbolaget Dole äntligen förlorat processen mot den svenske dokumentärfilmaren Fredrik Gertten. Genom att stämma honom för ekonomiskt förtal - möjligt i USA, men inte i Sverige - försökte bananjätten 2009 stoppa spridningen av hans film "Bananas", om Doles behandling av plantagearbetare i Nicaragua. Nu har dom meddelats: stämningen avvisas, Dole ska betala rättegångskostnaderna på 200 000 dollar och är förhindrade att stämma igen.

Dock kan Dole överklaga kostnadsdelen. Om detta är att säga att beloppet är i och för sig är småpengar för Dole men jättepengar för Gertten. Dole kan alltså fortsätta förfölja honom för en billig penning. Om företaget är det minsta intresserat av sitt rykte borde dess ledning inse att striden är förlorad och minimera skadorna. Dole har ju redan genom sitt hot visat all världens kulturskapare och medier vad som kan hända.

Om detta säger regissören till TT att det viktigaste är "att Bananas kommer att kunna släppas i USA där vi har kontrakt för bio och dvd samt tv-rättigheter. Jag vet inte hur stor release det blir, ingen har vågat snacka om det förrän allt var klart. Dvd:n är redan klar med ett mycket ambitiöst material. Men det är klart att processerna skadat filmen i USA."

Eftersom jag och min socialdemokratiske riksdagskollega Luciano Astudillo förra hösten gjorde en insats tillsammans för Gerttens yttrandefrihet med bl a filmvisning i riksdagen, sjupartiupprop och uppvaktning av både Doles svenska inköpare och kulturministern, ska det bli spännande att följa filmens framtid i USA.

Dessutom håller Gertten på med en dokumentär om kampanjen, i vilken jag medverkar. Kanske blir den lärorik även för andra företag och deras PR-firmor?

Mer läsning:
http://www.bananasthemovie.com/