söndag, oktober 24, 2010

Intervju: Kritik mot SVT (DN)

I dagens DN intervjuas jag i en artikel av Georg Cederskog om kritiken mot SVT:s valvaka, som jag och många andra ser som en medveten symbolhandling bort från det seriösa uppdraget in i underhållningens värld för att konkurrera med de kommersiella bolagen. Om vilket jag säger i DN:

"Moderate riksdagsledamoten och förre politiske SvD-chefredaktören Mats Johansson delar misstron mot humorgreppet. Johansson, under förra mandatperioden ledamot i riksdagens kulturutskott och tillika partitalesman i mediefrågor, har fått beska reaktioner på SVT:s sändningar från sina väljare.

– Man vill inte se det mest seriösa vi har, ett riksdagsval, förvandlat till underhållning. Det finns nog av sådant. Uppenbarligen trodde SVT denna gång inte på det politiska dramats egen at­traktionskraft, konstaterar han.
– Humorinslagen signalerar en annan syn på public service-uppdraget än den som ligger till grund för sändningstillståndet. Ledningen verkar fixerad vid siffror och kändisskap. Det leder till felaktiga prioriteringar; sökandet efter en ny Hyland som kan samla hela nationen. Det tyder på fantomsmärtor från monopoltiden.
Men riskerar inte låga tittarsiffror att under­minera public service-televisionens ställning och politiska stöd?
– Nej, tvärtom. Det ingår i uppdraget att utöver de breda programmen också producera kvalificerade program, även om publikerna är begränsade. Jag har alltid förvånats över talet om ”få tittare” när man i själva verket har haft hundratusentals eller tiotusentals tittare."

Hela artikeln här:
http://www.dn.se/kultur-noje/nyheter/danmark-styrde-svts-val-1.1194932