tisdag, augusti 31, 2010

Valdebatt: Kulturen klarade krisåren

"Litteraturen och makten" var temat för författarnas stora konferens inför valet i torsdags. Som partirepresentant kunde jag där inte räkna in några massor av väljare i Skandiabiografen, men målgruppen är förstås viktig att påverka för dess opinionsbildande kraft. Och som ledamot av riksdagens kulturutskott ställer jag alltid upp för att försvara alliansens kulturpolitik under den gångna mandatperioden.

En av inledarna satte tonen, den gamle vänsterförfattaren Sven Lindqvist. Han förklarade att det mesta som sades i offentligheten numera är pladder - ja, utom det han själv framför, förstås. Men nog är han ett barn av sin tid, allt ledsnare 68-or vars kamp för extrema idéer inte kommer att tillhöra kulturarvet.

Paneldebatten med riksdagskollegerna Siv Holma (k) och Gunilla C Carlsson (s) gick som de brukar; bra. Det gav ett tillfälle att redovisa ett okänt faktum, att den statliga kulturbudgeten visserligen bara utgör en sjättedel av kulturkonsumtionen men att den har ökat också under alliansregeringen - trots finanskrisen. Av kultursidesdebatten att döma har kulturskapandet avskaffats sedan (s) tappade makten, men så är inte fallet ute i den verkliga verkligheten.

Jag fick också chans att gratulera vänsterpartiet till ännu en seger i det rödgröna blocket. Efter att (s) i fyra år lagt ett realistiskt kulturbudgetalternativ bara hundra miljoner över regeringen har de nu plötsligt gått med på krav från v och mp som hittat en miljard att utlova. Valfebern stiger!