tisdag, maj 04, 2010

Artikel: Tokigt om motioner (Aftonbladet)

En egendomlig debatt om hur många motioner vi skriver i riksdagens kulturutskott har utbrutit med anledning av en icke-nyhet i Göteborgs-Posten:
http://www.gp.se/kulturnoje/1.359189-partipiskan-stoppar-kulturpolitiska-motioner

Tidningen tror att den gamla principen om att inte motionera i eget utskott har tillkommit för att hindra oss att uttrycka våra åsikter, en befängd tanke.

För egen del svarar jag via en replik på Aftonbladets kultursida (30/4) till förre kulturministern Bengt Göransson som i en artikel hävdat att det var ett hot mot demokratin att inte motionera:

I Aftonbladet den 27 april skriver Bengt Göransson om olika praxis som utarbetats inom ramen för riksdagens arbete. Göransson skräder inte orden då han anser att "regeringen kränker ideligen riksdagen" syftande till att alliansregeringen väljer att kommunicera viktiga politiska förslag via bland annat DN- debatt. Vi moderater är mot denna bakgrund, enligt Göransson, "ett hot mot demokratin".


För att åskådliggöra riktigheten i sina påståenden tar Bengt Göransson mig som exempel. Han skriver att "man hade unnat Mats Johansson ett bättre öde än att bli en i hejaklacken. Någon nolla var han inte som ledamot av radiostyrelsen där vi tidigare möttes". Det Göransson avser är det faktum att jag inte motionerat i eget utskott under mandatperioden.

Som svar till Bengt Göransson vill jag tacka för hans vänliga omdömen om min person. Den modell för mitt arbete inom ramen för riksdagens kulturutskott som jag valt under denna mandatperiod innebär att jag driver kulturpolitiska frågor t ex via personliga möten med bland annat vår moderata kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth, moderaternas kulturpolitiska program "Kulturen 3.0", samt artiklar i olika tidningar. Detta är en arbetsmodell jag forsatt tänker hålla fast vid då den är mer framgångsrik och väl så demokratisk som att skriva motioner i mitt eget utskott.

Varmt tack, Bengt, för din omtanke även om du i sak har fel denna gång.


På vilket Göransson svarade att jag har hamnat i dåligt sällskap som en av kulturministerns talskrivare. Vilket jag inte är.