fredag, februari 19, 2010

Debatt: "Bananas" och yttrandefriheten (Filmfestivalen Berlin)

Efter några dagar på Filmfestivalen i Berlin - en av de stora efter Cannes och Venedig - kan jag glädjas över att svensk film hävdar sig hyfsat i utlandet. Kommersiellt handlar det i och för sig om våldsfilmer av mindre politiskt och konstnärligt värde, men desto roligare att flera kort- och dokumentärfilmare uppmärksammats. Ruben Östlunds pris för "Händelse vid bank" är liksom publiciteten kring Erik Gandinis "Videocracy" (om Berlusconi)  och prisnomineringen av Fredrik Gerttens "Bananas" ett tecken på att även filmare från ett litet land kan hävda sig utomlands.

Till den senare filmen ska sägas att den drog fullt hus av tyskar och filmare vid en visning i onsdags i de nordiska ambassadernas hus, där jag deltog i en efterföljande debatt om yttrandefrihetskampanjen i höstas för Gertten mot stämningen från det amerikanska fruktbolaget Dole, vars talan om censur drogs tillbaka.

Tillsammans med MR-advokaten Percy Bratt från Civil Rights Defenders konstaterade jag att fler fall lär följa i Europa när stora bolag prövar att stämma för ekonomiskt förtal i syfte att stoppa kulturskapare och journalister. Mer läsning här: http://www.bananasthemovie.com/