måndag, oktober 12, 2009

Tal: The renewal of Moderaterna (EDS)

Det var roligt att tala inför ett femtiotal utländska studenter härom dagen, när vår international European Democrat Students samlades till konferens i partihögkvarteret i Gamla stan. Senast jag träffade dem måste ha varit på 70-talet när Carl Bildt var ordförande, eller så.

Ämnet för dagen var förnyelsen av partiet och jag hade nöjet att berätta den fantastiska historien om hur vi reste oss ur askan efter valkatastrofen 2002 för att fyra år senare erövra regeringsmakten. Varje kris erbjuder en möjlighet och det nya ledarskiktet under Fredrik Reinfeldts ledning tog vara på tillfället.

Den svenska erfarenheten går inte att direkt översätta till andra länder i form av goda råd; därtill är lokala förhållanden och traditioner oftast alltför olika. Men en del generella slutsatser går ändå att dra om hur, när och med vad man går till väga. Triangulering är inte den enda ingrediensen när agendan ska förändras, mycket annat måste stämma och motståndaren bidra med självmål.

Det var med viss tillfredsställelse jag kunde hämta en del referenser från en tidigare re-make i partiets historia, nämligen den tid då Gösta Bohman tog över ett parti i kris efter valet 1970 och sex år senare bröt ett nästan halvsekellångt socialdemokratiskt maktinnehav - ty också då var jag med, som informationschef 1978-79.

Det räcker inte för ett parti att ha rätt - någon gång måste man också rätt, d v s vinna regeringsmakten. Trots en hög arbetslöshet har vi goda chanser att göra det igen.