söndag, oktober 18, 2009

Citerat: Tack, Expressen

I fredagens Expressen skriver ledarskribenten Eric Erfors om utgången av fallet Dole vs Gertten:

Dagens ros, eller icke Dole-märkta banan, vill jag tilldela riksdagsledamöterna Mats Johansson (M) och Luciano Astudillo (S). De har med sitt engagemang för yttrandefriheten bidragit till att bananföretaget Dole dragit tillbaka sin stämning mot Fredrik Gertten och hans film Bananas.

Johansson & Astudillo ordnade en specialvisning av filmen i riksdagen för ledamöterna, drog igång en protestlista bland politikerna och förde upp frågan till svensk regeringsnivå. Och som av en händelse, just i går när Johansson & Astudillo uppvaktade kulturministern i denna principiellt viktiga fråga, meddelade Dole att bananföretaget böjer sig - sorry - inför den svenska oron för yttrandefriheten.

Riksdagsledamöter brukar, och med rätta, beklaga sig över att deras manöverutrymme är kraftig begränsat. Speciellt i tider med majoritetsregeringar. Partipiskan viner inte bara i FRA-frågan. Men en riksdagsledamot som protesterar kan ha betydligt större inflytande än vad hon eller han möjligen tror. Gertten har fått manus till nästa film: Hur en svensk filmare och svenska politiker vann kampen mot en fruktad fruktmultis.

Även SvD Kultur har förstått saken rätt i en kommentar på lördagen:

Det går att vinna över multinationella företag. Det visade Mats Johansson (m), Luciano Astudillo (s) och fler än hundra andra svenska riksdagsmän när de lyckades få det amerikanska bananbolaget Dole att dra tillbaka sin stämning mot den svenske dokumentärfilmaren Fredrik Gertten.

Liksom DN:s kulturchef Maria Schottenius:
http://www.dn.se/kultur-noje/nyheter/maria-schottenius-om-dole-och-banans-1.975217