fredag, oktober 16, 2009

Kommentar: Segern över Dole viktig för yttrandefriheten

Torsdagen var en ovanlig dag i riksdagen; de senaste veckorna har jag i yttrandefrihetens namn tillsammans med min riksdagskollega Luciano Astudillo (s) med olika medel försökt påverka det globala amerikanska mångmiljardföretaget Dole att dra tillbaka sin stämning mot den svenske dokumentärfilmaren Fredrik Gertten för hans film "Bananas". Vår filmvisning i riksdagen den 1 oktober väckte medieintresset.

Strax före vår lunch med livsmedelskedjorna Ica, Coop och Axfood om vilket tryck de kunde skapa på Dole kom meddelandet att Dole drar tillbaka stämningen. Det är en fullständig seger - faktiskt lite politisk historia; hur ofta händer det att en enskild aktion i riksdagen så snabbt ger resultat? Bakom ligger förstås många andras insatser, inte minst påtryckningar på livsmedelshandlarna, men som Gertten sade på torsdagen blev fallet riktigt synligt med riksdagsinsatsen över partigränserna.

I min privata historiebok ligger fallet Dole vs Gertten nu på topp-5, tillsammans med Murens fall 1989, maktskiftet 1976, Baltikums befrielse 1991 och privatradions genombrott - aktioner jag deltagit i. Det skedde med brett stöd, över 100 ledamöter från sju partier undertecknade på två dagar vårt upprop i riksdagen, och särskilt glädjande var att kulturministern gav oss företräde på torsdagen och vid vårt mediemöte stödde aktionen. Hennes uttalande var föredömligt tydligt:

"Detta känns som en seger för yttrandefriheten och demokratin. Det är glädjande att Dole insett att deras agerande varit helt fel. Det går aldrig att tysta kritiker, utan alla måste vara beredda att ta debatten och föra den öppet. Detta fall visar också att yttrandefriheten inte är given, utan vi måste kämpa för den. Det gäller att vara uppmärksam för hot mot den och att vi ständigt är vaksamma."

Vilket case för PR-branschen och alla politiska opinionsbildare att studera!

Medialänkar:
http://blogg.expressen.se/opinionsbloggen/entry.jsp?messid=549202
http://www.svd.se/kulturnoje/nyheter/artikel_3656599.svd
http://www.dn.se/kultur-noje/nyheter/dole-drar-tillbaka-stamningen-mot-bananas-1.974910
http://svtplay.se/t/102863/kulturnyheterna
http://tv4play.se/nyheter/nyhetskanalen?videoId=1.1274944&renderingdepartment=2.40195 http://www.expressen.se/noje/film/1.1743350/dole-drar-tillbaka-stamning
http://www.dn.se/kultur-noje/nyheter/maria-schottenius-om-dole-och-banans-1.975217
http://sydsvenskan.se/kultur-och-nojen/article558364/Dole-har-inte-kontaktat-mig.html?refp=558223
http://www.gp.se/kulturnoje/1.225063-dole-drar-tillbaka-stamning
http://www.sr.se/sida/artikel.aspx?programid=478&artikel=3169181
En kort sammanfattning av fallet här:

Kulturminister Lena Adelsohn-Liljeroth tar emot riksdagsledamöterna Luciano Astudillo (s) och Mats Johansson (m) för att informera sig om fallet med dokumentärfilmen ”Bananas”. I mötet på departementet deltar filmens regissör Fredrik Gertten och yttrandefrihetsadvokaten Percy Bratt, ordförande i MR-organisationen Civil Rights Defenders. Medieträff efteråt i departementets foajé. Tidigare på dagen har representanter för Ica, Coop och Axfood vid ett möte i riksdagen informerats om aktionen.

Bakgrunden: fruktbolaget Dole stämde i våras Gertten i amerikansk domstol för förtal. Målet var att stoppa visning av filmen, under krav på skadestånd. Den 1 oktober visades filmen i riksdagen som introduktion till en debatt om yttrandefrihet. Initiativtagare var Astudillo och Johansson. Gertten och Bratt var inbjudna att kommentera. Visningen väckte stort intresse bland över 100 anmälda och de flesta större medier har uppmärksammat fallet.

Filmen hade biopremiär i Sverige den 8-9 oktober och debatten har fortsatt, bland annat med att företagskedjor som Max och Ica reagerat. I USA skulle förtalsprocessen gå vidare under hösten, parallellt med den underliggande rättskonflikt som skildras i filmen: förgiftning av arbetare vid Doles plantager i Nicaragua.

I en debattartikel i SvD (9/10) vädjar Johansson - Astudillo till Dole att dra tillbaka stämningen mot Gertten och respektera svensk yttrandefrihetslagstiftning som saknar lag om ekonomiskt förtal. De har som svar på brev från Dole riktat denna vädjan direkt till företagsledningen (8/10), vilket också styrelseordförandena i SFI, SVT och Filmproducenterna gjort i en debattartikel i DN (29/9). Ett upprop till stöd har cirkulerat i riksdagen och på några dagar samlat över hundra ledamöter från alla partier.

Vidare information: http://www.bananasthemovie.com/

DOLE TO WITHDRAW DEFAMATION SUITWESTLAKE VILLAGE, CALIFORNIA - October 14, 2009 Dole Food Company, Inc. today announced that it is dismissing its defamation lawsuit against filmmakers Fredrik Gertten, Margarete Jangard and WG Film AB in the Los Angeles Superior Court, relating to the film Bananas!*. Dole made its decision in light of the free speech concerns being expressed in Sweden, although it continues to believe in the merits of its case. Dole strongly believes in freedom of speech and expression, which are so important in Sweden and the United States.