torsdag, juni 04, 2009

Kommentar: Iskallt i EU-valet

Valrörelse; elva timmar i regn och kyla. Det är då det krävs en inre glöd för att klara dagen.

Gullmarsplan, Knutby torg i Norrtälje, Stora torgen i Uppsala och Enköping. God stämning i bussen med bland andra Anita Hillerström Vagli och Eva Solberg från det moderata kansliet, hyfsat intresse från förbiskyndande väljare.

Sådana finns alla sorter, har ett långt liv i politiken lärt mig sedan 1968 (sådär en sexton valrörelser som aktör eller kommentator). Från dem som knappt vet vad ett val är till sådana som kan föra högst kvalificerade filosofiska utläggningar om livets mening.

Det tog en halv timme i Uppsala att sortera ut politikens grunder med en småföretagare och f d kriminell som i bibliska termer ville veta vilken moral som låg bakom de olika budskapen inför söndag. Det är ett av de mer meningsfulla samtal jag fört som politisk intellektuell. I ösregn, med skärpta sinnen medan kroppen likstelnade av kylan.

Det är politik när den är som bäst, bortom sloganerna.

Och ja, han kunde tänka sig moderaterna på söndag. Det skulle behövas, överdrivna opinionssiffror bäddar för besvikelser. Det kan bli stor dramatik på söndag kväll, för många partier.