fredag, mars 13, 2009

Debatt: Kan vi lita på rättssystemet?

Utvecklingen i rättsstaten oroar; uppklaringsprocenten sjunker, väntetiderna till domstolar ökar, vittnen skräms till tystnad, åklagare hotas, rasistiska poliser. Regeringen har mycket att åtgärda efter decennier av eftersatta reformbehov, frågor som jag diskuterade på ett rättspolitiskt seminarium i torsdags inför företagsledare och professorer, tillsammans med tidigare hovrättspresidenten Johan Hirschfeldt och advokaten Percy Bratt.

Enligt en enkät på Aftonbladets sajt blev svaren på frågan i rubriken: 11% ja, 88% nej. Betydligt bättre balans noterar SOM-institutet i sina årliga mätningar av folks förtroende för olika samhällsinstitutioner, där domstolar och polis ligger i topp.

För egen del erinrade jag om debaclen i rättsstaten när det gällde IB, Palmemordet, Estonia, tsunamin, fallet Quick, styckmordet, Göteborgskravallerna, CIA:s kidnappning på Bromma - listan kan göras lång. Mediernas devalvering av auktoriteter spelar roll för allmänhetens bild av skeendena, men även folkmoralens förändring i ett land där svartsektorn uppgår till över 100 miljarder kr per år och Försäkringskassan gör felaktiga utbetalningar av uppåt 20 miljarder.

Och hur stark står rättsstaten när det inte är möjligt för tennisspelare från Israel att spela match inför publik?