tisdag, januari 27, 2009

TV-debatt: Ryssland och försvaret (SVT)

"Tack för ditt fina inlägg i debatten om försvaret som sändes i Kunskapskanalen igår kväll. Jag blev mycket glad att du nämnde försvaret på Gotland, gasledningen och sist men definitivt inte minst, "rysshamnen" i Slite. Det värmde, ska du veta."

Så skriver en tittare, apropå gårdagskvällens tv-debatt om försvaret och den nya hotbilden.
Upplägget för detta s k Storforum med Erik Fichtelius som programledare var enligt påannonsen följande:

"För några decennier sedan kunde Sverige blixtsnabbt mobilisera ett invasionsförsvar på flera hundra tusen man. Nu tar det flera månader att skrapa ihop några tusen. Vad ska vi försvara oss mot - och med vad? Intervjuer och debatt med politiker och experter."

Bland dessa - försvarsministern, ÖB och en rad försvarspolitiker - fick jag presentera tankegångarna i min bok "Det nya kalla kriget - vart går Ryssland?". Programmet kan ses här: http://svtplay.se/t/104993/storforum

Det är uppenbarligen drag i Rysslandsdebatten för närvarande. Det kom 70 personer med många frågor, när jag igår talade om boken för en försvarsengagerad publik i Stockholm. Många undrar hur det ska gå att stoppa gasledningen och vad som händer med kommande försvarsbeslut, i ljuset av den nya hotbilden.