fredag, januari 16, 2009

Seminarium: Per Ahlmark 70 år

Det var en ovanlig seminariepubliksom samlades i Stockholm igår; hundra av Per Ahlmarks vänner från hela världen som hade en sak gemensamt - att de aldrig varit diktaturkramare ens när det var politiskt korrekt i de intellektuella kretsarna. Tillsammans hyllade vi Per för hans halvsekellånga gärning mot diktatur och totalitära läror vid ett seminarium med titeln "The Victory and Crisis of Democracy" arrangerat av Robert Weil på Proventus, som också huserar den nya tankesmedjan Glasshouse (glasshouseforum.org)

Bland talarna märktes Ayaan Hirsi Ali, f d holländsk parlamentariker som efter mordet på islamkritikern Theo van Gogh flydde till USA där hon nu får skydd. Hennes anförande om västlig värderelativism och islamsk fundamentalism, som hon växte upp med och nu bekämpar, fick en dagsaktuell prägel mot bakgrund av Hamas agerande.

Som Per Ahlmarks förläggare under Timbro-tiden kunde jag glädjas åt det flitiga åberopandet av bl a den numera klassikerstämplade "Vänstern och tyranniet" som fortfarande säljs och citeras. Kan beställas här: http://www.timbro.se/

Den som vill bidra ekonomiskt till fortsatt arbete i den andan kan stödja den nybildade The Per Ahlmark Foundation, en stiftelse som ska "främja vetenskaplig forskning och undervisning i statskunskap, idéhistoria och judisk histora, samt i ekonomi, med särskild inriktning på frågor rörande demokrati och mänskliga rättigheter", som det heter i stadgan. Konto: SEB 5201 33 439 81.