söndag, januari 04, 2009

Artikel: Gott nytt kulturår! (moderat.se)

Om det nya kulturår som knackar på dörren, skriver jag en krönika på den moderata hemsidan, moderat.se:

Mycket kommer att hända i kulturens värld under 2009. Det mesta sker i privat regi, i mötet mellan kulturskapare och publik i det kreativa Sverige. Men staten har en kompletterande roll som garant för investeringarna i den infrastruktur där nationella kulturinstitutioner utgör en omistlig del.

Sedan alliansen tog över regeringsansvaret har de statliga anslagen till kulturpolitiken ökat från 9,5 miljarder kronor till 10,3 – alltså 800 miljoner, bland annat till folkbildning, kultur i skolan, museer och scenkonst. Det kan störa dem som vill avskaffa all kulturpolitik, men visar att talet om nedrustning tillhör fablernas värld.

Vid en internationell jämförelse ligger svenskarna i topp för kulturskapande och kulturkonsumtion, en samhällssektor som växt snabbare än ekonomin i övrigt. De goda tiderna har bidragit till att två tredjedelar av kulturvärldens omsättning, 65 miljarder per år, finansieras av hushållen, dubbelt så mycket som kulturpolitiken i stat och kommun.

Den moderata debattskriften ”Kulturen 3.0” satte fart på kulturdebatten i början av 2008 med 97 förslag på förbättringar på kultur- och medieområdet under parollen ”Mer pengar till kulturen, mer kultur för pengarna”. En bit in på det nya året kommer flera tillfällen att se hur förslagen tagits emot; den 12 februari offentliggörs kulturutredningen.

Senare i vår presenterar regeringen en proposition om framtiden för public service. Förhoppningsvis hinns också den i höstas väl mottagna utredningen om den kommersiella radions förbättrade villkor behandlas innan Sverige går till Europaval den 7 juni.

När det gäller förytligandet på televisionens område finns det skäl att peka på motsatsen, som när Sveriges Television lyssnar på det mångåriga moderata kravet på fler televiseringar från nationalscenerna med höstens utsändningar av ”Dödsdansen” från Dramaten och Wagner från Kungliga Operan.

Därför en nyårsönskning: mer av detta istället för ”Andra avenyn” för 60 miljoner kronor.

Så kan kulturskapandet spridas till alla som är med och betalar skattevägen. Endast det bästa är gott nog åt folket.