söndag, september 28, 2008

Bokmässan: Debatter, intervjuer, läsning

En av årets kulturella höjdpunkter är Bok- och Biblioteksmässan i Göteborg, kallad branschens firmafest. Torsdag-söndag denna vecka har stora delar av kultur-Sverige vallfärdat till detta kommersialismens tempel där månglarna blivit inkastade tack vare en av Sveriges främsta kulturentreprenörer Bertil Falck, grundare och mottagare av Timbros kulturpris för denna insats.

Visst är mässan en blandning av ytlighet och narcissism men också ett unikt tillfälle att kombinera kulturelitens smakbedömningar med folklig efterfrågan på det igenkännliga och bekanta. Att se den självutnämnda eliten berusa sig på hotell Park Avenue kvällstid är dock ingen höjdare. Förr kunde man i lugn och ro avnjuta sin dry martini i ro i lobbyn och redarnas mahogny-bar, nu riskerar man att bland journalister och förlagsredaktörer få ölen uthälld över bonjouren.

Nå. Att tala med folket i riksdagens monter några timmar är roligt med tanke på den glädje som möter en folkvald, med oväntade synpunkter på både politik och kultur från spontanbesökare på mässgolvet.

Att tala med Janne Josefsson som medverkande i SVT:s Debatt om kulturpolitiken (25/9) är inte lika roligt med tanke på de riggade förutsättningarna; publiken instrueras av studiovärdinnan före sändning att avbryta de inbjudna, särskilt politiker, genom att hojta från läktaren så att det blir lite cirkus. Jag och Stina Oscarsson från Orionteatern och kulturlivets Skuggutredning försöker lyfta några seriösa frågor och fakta men avbryts förstås av gaphalsar.

Mitt meningsutbyte med Expressens nye kulturchef Björn Wiman efter sändning blev inte särskilt kulturellt:
http://www.svt.se/svt/road/Classic/shared/mediacenter/index.jsp?&d=34858&lid=lista_1259356&lpos=8

Björn är ingen dumskalle men argumenterar lite slappt med etiketter om den dumma och obildade borgerligheten, den som i hög grad finansierar hela kultur-Sverige. Det kunde ha blivit ett spänstigt meningsutbyte oss emellan istället, vilket kanske skrämt bort Jannes tittare.

Desto mjäkigare blev fredagens paneldebatt i GP:s regi om public service-utredningen, där jag blev alltför överens med SR:s Ove Joanson och SVT:s Eva Hamilton.

Viktigare var en presentation av Lettlands befrielsekamp på det internationella torget där jag för Jarl Hjalmarson-stiftelsens räkning ledde ett samtal mellan vice ordföranden i Lettlands parlaments utrikesutskott Janis Eglitis och ambassadören Lars Peter Fredén som hade en central roll i Baltikum under befrielsearbetet i början av 90-talet, om vilket han har skrivit två böcker, http://www.atlantisbok.se/

Roligast var ändå att tillsammans med riksdagskollegan Cecilia Magnusson under publikt skratt och applåder skjutjärnsintervjua radiochefen Björn Löfdahl en halvtimme i SR:s monter på deras uppdrag.

Mässan förbrukar sina deltagare men är värt varje besök, vågar jag intyga efter att ha varit med minst ett dussin gånger sedan starten.