tisdag, juli 01, 2008

Intervju: Apropå Bonniers (Dagens Media)

Dagens Media tror att Bonniers styr alliansens mediepolitik, en bild jag inte delar i en intervju med Rolf van den Brink:

Bonnierpressen gjorde sitt bästa för att stödja alliansen i valrörelsen. Kulturministern (m) höll sedan tacktal på Bonniers Stora Journalistpris. Och nu kommer alliansen med ett paket åtgärder som stått på Bonniers önskelista. Mats Johansson, moderaternas riksdagsman i mediefrågor, svarar på resonemanget om regeringen är köpt av Bonnier.

Utspelet från de fyra allianspartierna på Bonnierägda DN Debatt, innehöll egentligen inget nytt. Att reklamskatten ska avskaffas bestämdes redan av den förra regeringen. Att reklamradion behöver stärka sig nationellt har vi också hört förut.

- Det nya är att vi (m, kd, fp + c) samlade ihop vad vi tycker i ett dokument. Det andra nya är att vi ska göra det sosseregeringen inte orkade, avskaffa reklamskatten. Jag har ställt frågan till finansministern och sagt att det är dags nu, säger Mats Johansson.

Ska hela reklamskatten avskaffas?

- Det återstår att se. I första hand gäller det dagspress. I dag kostar presstödet 500 miljoner kronor, medan det kommer in 700 miljoner kronor i reklamskatt från dagspressen. I ett första steg kan reklamskatten sänkas med 200 miljoner kronor. Så ser det ut eftersom vi inte får igenom hela vårt (moderaternas) krav på avveckling av presstödet.

Men reklamskatten ska avvecklas helt?

- Ja, det är en bedömning finansministern får göra. Det skulle ske under mandatperioden och nu är vi halvvägs.

Ni lättar på reklamskatten vilket gynnar bland annat Bonniers DN och Sydsvenskan, sänker presstödet för Schibsteds tidning Svenska Dagbladet, saker som spelar Nordens största mediekoncern Bonnier i händerna. Varför tar ni så stor hänsyn till Bonniers intressen?

- Jag ser det inte så. Jag tycker inte Bonnier är någon faktor. Det är principiella saker för oss.

Men ni uppfyller ju i stort hela Bonniers önskelista?

- Jag har haft detta på min önskelista sedan jag började som politiker 1968. Det är bra att Bonnier tycker samma som jag.

Ni körde utspelet på Bonnierägda DN Debatt. Var det en slump?

- Nej, det var ett försök att komma in på den största debattplatsen.

Samtidigt låter ni Bonnier, som redan dominerar stort, köpa filmkanalen Canal Plus, utan diskussion?

- Affären innebär en marginell förändring av tittartidsandelar. Jag noterar också att Bonnier dragit sig ur musikbranschen, så bilden är inte entydig. Däremot finns det anledning för konkurrensverket och departementen att löpande följa Bonniers.

Är allt detta ett tack för att Bonnier-pressen hjälpte till att stödja alliansen i valrörelsen?

- Det har jag ingen bild av. Jag känner inte till någon undersökning om det.