onsdag, mars 26, 2008

TV-debatt: Privat public service (TV8)

Inför ett tv-seminarium i riksdagen på tisdag, där alliansen möter privata public service-företag, ägnades onsdagens "Adaktusson" i TV8 åt SVT:s konkurrenter när det gäller kvalitets-tv, exempelvis det seriösa som görs i TV4, TV8 och Axess. Vi måste bredda tänkandet om public service till att också inkludera privat PS. SVT har inte monopol längre. Nedan Adaktussons påannons:

Bra med breddning av PS
I kvällens program tar vi upp den intressanta frågan om framtidens public service. Anledningen är Svenska Dagbladets nyhet idag om att allianspartierna nu öppnar för en breddning av public service-begreppet i den meningen att fler aktörer än SVT skulle kunna få del av samhällets stöd till kvalitets-TV.
Till studion kommer Cecilia Wikström (fp) och Mats Johansson (m), ledamöter i riksdagens kulturutskott - samt Peter Eriksson (mp) och Margareta Israelsson (s).
Eftersom jag för egen del tagit ställning och aktivt deltagit i den här debatten tidigare, kommer jag självfallet att informera tittarna om det i början av sändningen. Tanken med programmet är att tittarna ska få en uppfattning om partiernas sätt att resonera, inte att att driva kampanj för någon särskild åsikt.
Även om jag som journalist och TV8 som företag i hög grad är aktörer i sammanhanget, är framtidens public service i första hand en angelägenhet för landets tv-tittare. Därför tar vi upp ämnet ikväll.

Programmet går att se på webben:
http://www.tv8.se/