torsdag, september 06, 2007

Hearing: Allt om gasledningen (Axess TV)

På söndag sänder ambitiösa Axess television en tvåtimmars hearing om Putins gasledning i Östersjön, den bästa svenska lägesbeskrivning som gjorts (snacka om public service!). Som medverkande bland en rad experter fick jag lägga ut texten om projektets båda problemområden: miljö och säkerhet.

Programmet går sedan att se på Axess hemsida:
http://tv.axess.se/program.aspx?id=551
Mer info nedan:

– Ett av våra största och viktigaste projekt är byggandet av den nordeuropeiska gasledningen som ska gå genom Östersjön. Östersjöflottan ska skydda våra ekonomiska intressen i Östersjöbassängen. Vi kommer naturligtvis att använda flottan för att lösa ekologiska, ekonomiska och tekniska problem.
Det sa Rysslands president Putin hösten 2006 om ryska Östersjöflottan och den planerade rysk-tyska gasledningen i Östersjön.


Axess TV sänder en omfattande hearing med experter och beslutsfattare om den rysk-tyska gasledningen. Bland de medverkande finns representanter för gasledningsföretaget Nord Stream, experter på folkrätt och internationell politik, experter på Tyskland, Ryssland och Polen samt svenska politiker och representanter för försvarsmakten och svenska miljömyndigheter.

Vilka följder kommer gasledningen att få för Sverige? Hur ser beslutsgången ut? Är det bara en fråga om miljöhänsyn eller finns det, som sägs av president Putin, också andra aspekter på gasledningen? Kommer Rysslands militära närvaro i Östersjön att öka? Kommer mindre stater i kläm när Ryssland och Tyskland intensifierar sitt energipolitiska samarbete? Eller står vi åter inför fördomsfull rysskräck och tysknoja?

Hearingen leds av Thomas Gür, programledare för Axess TV:s intervjuserie Global Axess.
Programmet sänds söndagen den 9 september kl. 17.30-19.20.