fredag, februari 16, 2007

Intervju: Slå vakt om P1 mot pladder!

Följande inslag finns att lyssna på från dagens morgon-Eko, en intervju där Erik Ridderstolpe frågar mig om förändringarna i SR (www.sr.se):

Moderaternas mediepolitiske talesman Mats Johansson kritiserar SR:s ledning på grund av förändringarna i P1. Det är fel att jaga ny publik med publikfriande program säger han. P1:s uppdrag måste hållas och får inte förvanskas, säger Mats Johansson.

Mats Johansson har reagerat över debatten om P1:s innehåll där bland annat Studio Etts reporter Björn Elmbrant starkt har kritiserat SR:s ledning för att medvetet vilja urholka kvaliteten på P1. Och Mats Johansson stämmer in i kritiken.
– Jag tycker inte att P1 behöver flirta med den här ungdomspubliken. Det finns en hysteri i alla medier kring målgruppstänkande, och man får ju inte tumma på till exempel vad som är P1:s uppdrag, säger han.
– Börjar man då resonera i termer av, ja, poppigare presentationer, då är man fel ute. Utgångspunkten måste ju vara ”vad är det som vi ska berätta för våra lyssnare och tittare”.


Mats Johansson är mediepolitisk talesman hos moderata samlingspartiet. Han har suttit i styrelsen både i Sveriges Radio och SVT.

Den borgerliga regeringen har förkortat avtalet med SR och är nu tre år och ska omförhandlas innan nästa val 2010. En utredning ska sättas igång för att utvärdera public servicebolagen, det vill säga både SR och SVT.
Moderaternas linje är att innehållet ska bli smalare och vassare. Enligt Mats Johansson innebär det i stort sett att det tyngre materialet som samhällsbevakning, kultur och utrikesbevakning ska skötas av public servicebolagen, medan till exempel underhållning lika gärna kan skötas av privata kanaler.
Socialdemokraterna vill inte ha några förändringar. Margareta Israelsson, mediepolitisk talesman för socialdemokraterna, säger att partiet inte heller vill kommentera SR:s programutbud.

Men moderaten Mats Johansson riktar kritik mot Sveriges Radios ledning och han vill att P1 ska behålla sitt seriösa programinnehåll och inte tunnas ut med publikfriande i jakten på nya lyssnare.
– Vi politiker ska inte lägga oss i hur bolagen sköter sina uppdrag. Däremot ska vi se till att de sköter sina uppdrag, det är ju därför de får pengar.
– Och vi ska ju diskutera kommande avtal. Vi har en treårig avtalsperiod nu, och sedan är det nya diskussioner. Och det ska bli spännande att få in alla synpunkter från allmänheten på SVT:s och SR:s framtider.
Är det inte risk också för att du får kritik för att du är politiker och du bör inte gå in i detalj i ett bolag?
– Jo. Det finns en risk i detta, säger Mats Johansson.