onsdag, december 27, 2006

Debatt: Nej till nygammal eterjätte (P1)

SvD (se artikel på SvD.se/kultur) och Dagens luncheko speglade idag planerna på att slå ihop SR, SVT och UR till en ny mediejätte. Jag är skeptisk, av ungefär samma skäl som ledde till att vi inte slog ihop SvD och Aftonbladet för sex år sedan. Det handlar om olika genrer. Att döma Ekoinslaget återstår en del att diskutera i alliansen:

Den borgerliga riksdagsmajoriteten är splittrad i synen på framtiden för Sveriges Television och Sveriges Radio. Folkpartiet och kristdemokraterna är öppna för mer samordning av redaktionerna och programmen, medan moderaterna och centern vill värna ett bredare utbud.

Kristdemokraten Dan Kihlström tycker att det vore bra om Sveriges Radio och Sveriges Television exempelvis hade samma utrikeskorrespondenter.
– Det hör ihop med det här att använda resurserna på rätt sätt, säger Dan Kihlström.
Det görs liknande program i tv och radion, skulle man kunna samordna redaktioner då också?
– Jag tror att vi i framtiden får se en ökad samordning. Inte minst tekniken gör att när man har en idé till ett program kan man tänka både visuellt och lyssnarmässigt.

Snart tillsätts en statlig utredning som ska se om Sveriges Radio, Sveriges Television och Utbildningsradion kan slås ihop eller samordna sin verksamhet mer.
Dan Kihlström får stöd för sina tankar av folkpartiets Cecilia Wikström som är vice ordförande i riksdagens kulturutskott. Även om mer samordning mellan Sveriges Television och Sveriges Radio skulle ge mer likartade inslag och program så ser de inte det som något allvarligt hot mot den mediala mångfalden.
– Det finns andra aktörer i medievärlden som faktiskt gör den sortens publikationer eller produktioner, jag tänker på TV8, säger Cecilia Wikström.

De borgerliga politikerna i riksdagens kulturutskott är ense om att det är bra om public servicebolagen slår ihop sin administration för att spara pengar.
Men i synen på själva programmen går åsikterna isär. Moderaternas Mats Johansson vill inte se någon samordning av redaktionerna eller gemensamma utrikeskorrespondenter, eftersom det skulle minska mångfalden.
– Att slå ihop radio och tv, som är helt olika konstarter, låter i mina öron feltänkt. Radion är min favorit och jag tycker att det är överlägsen konst att skapa klarhet, pedagogik och spänning i radio. Så den konstarten måste vi slå vakt om så att den inte drunknar i det här stora tv-havet av underhållning, säger Mats Johansson.