söndag, november 26, 2006

Möten: Karlstad - Boden

Den värmländska bokmässan i Karlstad fredag-lördag blev festlig, folklig och fullsatt. Ett samtal mellan mig och NWT:s chefredaktör Staffan Ander, modererat av tidningens kulturchef Mats Dahlberg, om min bok om Gustaf Ander och medieimperiets 170 år hade föregåtts av en recension i NWT över två helsidor, vilket sannolikt hade lockat en del publik.

Man kan inte säga att jublet över regeringens försvar för fortsatt presstöd var bedövande. Gustaf Ander tog ju som livsuppgift att bekämpa och avskaffa detta otyg och jag framhöll att det var tur att han redan var död, så att han slapp uppleva hur en moderat kulturminister tvingas driva en socialdemokratisk linje i frågan.

Ett anförande för moderata kommunpolitiker i Norrbotten i Boden i lördags visade att intresset för massmediernas makt engagerar politiskt aktiva. Det gäller för alla att lära sig hur journalister arbetar och vad som driver medierna för att kunna driva en effektiv opinionsbildning och delta i nyhetsförmedlingen - inte bara skälla på vinklingar och ointresse för det komplicerade.

Ett samtalsämne var förstås juryns fällning av Expressen i målet mot Mikael Persbrandt. Vi håller tummarna för ett fett skadestånd åt den förtalade, även om en fällande dom inte är någon självklarhet när juristerna ska bedöma vilken skada offret lidit. Men yttrandefriheten bygger på att utgivaren tar sitt ansvar - och i det här fallet har uppenbart så inte skett.