onsdag, december 14, 2005

Recension: Abrahamsson om Europaboken (ST)

Den som söker något gott att läsa över helgerna kan rekommenderas SR-korrespondenten Kjell Albin Abrahamsons Enkel biljett till Polen (Fischer). Det är en skarp vidräkning med det inåtvända Sverige, därtill underhållande. Och så får man lära sig något om Polen, en okänd stormakt i vår närhet.

Dessutom har Abrahamson läst min Europabok, med följande omdöme i recensionen (Sundsvalls Tidning 30/10):

Johansson senaste skapelse Nästa Europa är en härlig bok om det Europa som finns, och kommer att finnas, oavsett om svenskar röstar ja eller nej till fortsatt samarbete. Ingen kan ta fel på det giftiga blå bläcket i Johanssons penna men inte heller på den gedigna sakkunskapen och det smittande engagemanget. Med extra stor förtjusning citerar han Lenin som faktiskt fick rätt i sin spådom: "En begravningspsalm kommer att sjungas antingen över sovjetrepubliken eller över världskapitalismen."

Johansson tar träffsäkert död på gamla EU-myter som den så kallade cykelteorin för integrationsarbetet – om man inte fortsätter framåt faller man omkull. Johansson påpekar att cykelteorin lider av flera brister: "1) man kan sätta ner foten och vila en stund, 2) EU är ingen cykel".

Det är bra och nyttigt att Johansson understryker Sveriges position på åskådarplats under det europeiska bygget. Vi är – och förblir? – den ofrivillige europén, gratisåkaren som lät andra sköta kampen mot nazism och kommunism.

Vissa svenskar uppträder som bortskämda överklassslynglar om deras vilja inte vinner gehör. Typiskt är ett uttalande av Erland Olauson, förste vice ordförande i LO: "Om domen i målet mot de lettiska byggbolaget i Vaxholm går emot LO har Sverige ingenting i EU att göra". Det är ett häpnadsväckande uttalande. Att fixa LO-lägenheter åt sig själv och tre barn i Stockholms innerstad är tydligen helt okej men inte att acceptera ett utslag från EG-domstolen.

Trots bidragsfiffel, svartjobb och Europas högsta sjukfrånvaro är den svenska självbilden att vi är ärligare än andra folk. När Johansson diagnostiserar det svenska folket är det den europeiska beröringsskräcken som är det allvarligaste.