fredag, september 09, 2005

Artikel: Nästa Europa (Politiken)

En av Sveriges EU-veteraner, journalisten och EU-informatören Christian Andersson, numera lektor på Södertörns högskola, har recenserat min nya Europabok, som du kan beställa här (se högerspalten nedan). Ur nättidningen Politiken.se (6/9):

EU kommer att växa geografiskt, men samtidigt krymper unionens politiska och ekonomiska betydelse. Det förutspår debattören, journalisten och författaren Mats Johansson, som räknar med att den globala marknaden ska ta över...

Det är det avslutande kapitlet med framtidsscenarier som är bokens mest intressanta. I övrigt är boken en aning svårsmält. Inte så att texten är krånglig. Tvärtom. Författaren är en utmärkt skribent, vilket han dagligen gav prov på under närmare ett årtionde på Svenska Dagbladets ledarsida. Det som är svårt är att han tar så stora grepp. I snabb takt avverkar han det kalla kriget, det europeiska samarbetets bakgrund och utveckling, nationalismen, den svenska efterkrigshistorien, Sveriges förhållande till den europeiska integrationen, Europas sociala och ekonomiska utveckling, de transatlantiska förbindelserna och EU:s maktförhållande.

Mats Johansson är beläst och visar det också med flitiga referenser till allt från stora filosofer (med en viss förkärlek för Karl Marx) till ekonomiska rapporter från ledande forskare och utredningsinstitut. Dessutom presenterar han sig själv som aktör i europeisk samtidshistoria. Han har varit överallt och träffat de flesta av de senaste årtiondenas makthavare. Det är gott och väl, men det lyfts fram på ett sätt som kan störa känsliga läsare.